Go Back to Homepage

Inhoudsopgave:

Smaakorgaan..

Smaakorgaan

Smaakorgaan

Het smaakorgaan heeft geen gesloten structuur. De ongeveer 2.000 smaakknoppen ervan bevinden zich in het weefsel van de tong en het gehemelte, het strotklepje en het bovenste deel van de slokdarm. De meeste bevinden zich in het slijmvlies van de omwalde smaakpapillen (papillae vallatae), op de tong. Smaakknoppen zijn 40 µm breed en 80 µm…

Menselijk lichaam

GEPUBLICEERD: 01 jan 2011

|

Laatst herzien: 09 mei 2025

Het smaakorgaan heeft geen gesloten structuur. De ongeveer 2.000 smaakknoppen ervan bevinden zich in het weefsel van de tong en het gehemelte, het strotklepje en het bovenste deel van de slokdarm.
De meeste bevinden zich in het slijmvlies van de omwalde smaakpapillen (papillae vallatae), op de tong. Smaakknoppen zijn 40 µm breed en 80 µm hoog.
In de kinderen jeugdjaren komen op elke omwalde papil ongeveer 250 smaakknoppen voor, op oudere leeftijd zijn het er nog maar 80. Bij een smaakknop horen 30 – 80 receptorcellen. Ze bestaan uit steun-, vervangings- en zintuigcellen en worden voortdurend vernieuwd. Smaakreceptoren hebben geen eigen zenuwvezels, maar verkrijgen via zogenaamde contactplaatsen (synapsen) contact met zenuwvezels, die in de tong lopen.

Smaakorgaan
Smaakorgaan

De zenuwvezels bundelen zich en volgen de VIIe en IXe hersenzenuw naar zenuwcellen in de hersenstam. Nadat de prikkels verder naar de thalamus geleid zijn en daar verwerkt zijn, volgt de laatste verwerking in de grote hersenschors. Op het topje van de smaakknop bevindt zich een kleine groeve, die via een opening, de smaakporus, aan de oppervlakte komt. Door deze opening komt vloeistof met de te proeven stof naar binnen en omspoelt de zintuigcellen. Ook de smaakcellen zijn chemoreceptoren, waarvan de precieze werking nog niet duidelijk is.

Er kunnen maar vier smaakkwaliteiten onderscheiden worden: zoet, zuur, bitter en zout. De combinatie ervan maakt het mogelijk verschillende smaken te proeven. De verschillende smaken worden door verschillende receptoren waargenomen, die elk op verschillende plaatsen over de tong verdeeld zijn:
– Met de punt van de tong wordt zoet waargenomen,
– met de randen van de tong zout en zuur en achter op de tong bitter.

De smaakzin is slechts weinig ontwikkeld. Omdat smaak- en reukzin samenwerken, is er toch een subtiel onderscheid mogelijk.Wanneer onze neus verstopt is door bijvoorbeeld een verkoudheid, kunnen we niet ruiken en proeven we ook bijna niets meer.

Was deze informatie nuttig?

Blank Form (#3)

Laatst herzien

Live vanaf 09 mei 2025

do 09 mei 2025

Artikel beter navigeerbaar gemaakt

Gepubliceerd

01 jan 2011

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef als eerste een reactie!

Schrijf een reactie

Recente artikelen

  • Tim

    10 jaar

    In simpele bewoordingen is synesthesie een vermenging van de zintuigelijke waarneming. Prikkels worden door mensen

  • Menselijk lichaam

    12 jaar

    Cellen van lagere organismen hebben in de regel een groot aanpassingsvermogen en er bestaat meestal

  • Menselijk lichaam

    13 jaar

    Gewikkeld om de basis van de fijne haartjes op de huid liggen de vrije zenuw